Притеснения за персонала в лекарските среди изразиха от БЛС: 3990 са

...
Притеснения за персонала в лекарските среди изразиха от БЛС: 3990 са
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров: Личните лекари в Северозападния район застаряват

Притеснения за личния състав в лекарските среди показаха от БЛС: 

3990 са персоналните лекари в цялата страна към 12 януари 2023 година, като броят им е с 329 повече от предходната година. Тази статистика даде ръководителят на УС на Български лекарски съюз доктор Иван Маджаров на кръгла маса в Народното събрание за развиването на първичната извънболнична здравна помощ под надпис " Проблеми, провокации и вероятни решения в първичната извънболнична здравна помощ ", написа.

Тя бе проведена от парламентарната Комисия по опазването на здравето взаимно с Българския лекарски съюз и Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България.

Маджаров изрази мнение, че цифрата не е сигурна, защото може да се дължи на несъбрани до момента данни от РЗИ.

Най-големият кадрови проблем е в Северозападния регион, където 48% от лекарите са над 55 година Най-добра е грижата в София и Пловдив, Варна, Плевен и Бургас, където има университети.

Основният извод е, че 15% от всички лекари в страната са над 50 година Маджаров назова неналичието на персонални лекари и високата им възраст " рецесия и мощно стеснен достъп до здравна помощ ". Председателят на БЛС счита, че системата на джипитата няма да може да се самовъзпроизвежда.

Интересен акцент бе, че българските политици ще би трябвало да вземат решения, които са вземали политиците преди 20 година, а точно да закриват в лечебни заведения, тъй като за това време броят им се е нараснал - от 149 до над 3500 лечебни заведения.

Заместник-министърът на опазването на здравето Тома Томов даде обещание съдействие на ведомството по проблемите.

Председателят на Комисията по опазването на здравето доцент доктор Антон Тонев показа предложение за идея за промяна в системата на опазването на здравето, озаглавено " Да обърнем пирамидата ". Той удостовери, че възрастовият проблем е главен в извънболничната помощ в страната.

Председателят на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България доцент доктор Любомир Киров показа информация за задачите, функционалностите, финансирането, нормативната уредба и проблемите в първичната извънболнична здравна помощ.

Той уточни като проблем в системата също, че заради липса на задоволително средства и ниско възнаграждение огромна част от лекарите у нас нямат здравна сестра или помощник.

30 млн. са записаните прегледи, 2.5 милиона от тях отиват в хоспитализации, сочи статистиката.

24 ч./7 дни/365 дни в годината - това е " разкош ", счита ръководителят на персоналните лекари. Да се мисли по въпроса, защото един обзор на пациент е 1.80 лева и по какъв начин да се усъвършенства системата на Спешната помощ, изиска той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР